Champignons automatisch sorteren: een koud kunstje - Van Doren Engineers

NIEUWS

Champignons automatisch sorteren: een koud kunstje

De champignons in je maaltijdsalade, op je diepvriespizza, in je vegaburger of in je soep uit de supermarkt: er is een grote kans dat ze afkomstig zijn van Van Asseldonk Champignons. Het Boekelse familiebedrijf teelt, oogst en levert wekelijks vele champignons aan de verwerkende industrie. Dat gebeurt allemaal machinaal. Op de locatie Mutshoek vervingen we samen met machinebouwer GEGE de afgeschreven sorteerinstallatie door een gloednieuw exemplaar. En daar plukken de klanten én het personeel van Van Asseldonk de vruchten van.

“Hetzelfde trucje, maar dan een stuk omvangrijker.” Zo vat Hannes van Asseldonk, operationeel directeur bij Van Asseldonk Champignons, dit project samen. In 2018 klopte het bedrijf al bij ons aan voor de automatisering en bekabeling van een nieuwe sorteerinstallatie op Vosdeel, een van hun andere locaties. Hannes: “Deze samenwerking beviel ons erg goed, waardoor het voor ons logisch was om nu ook weer Van Doren Engineers in te schakelen. Bovendien willen we op al onze locaties zo universeel, gebruiksvriendelijk en efficiënt mogelijk werken. Als de interface en besturing van de installaties overal hetzelfde zijn, kunnen operators makkelijker van locatie wisselen en eventuele storingen sneller oplossen.”

Grootte en steellengte

Zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden, focust het familiebedrijf volledig op de champignon. Toch is de diversiteit aan klantorders vrij groot. “Dat heeft te maken met de grootte en steellengte van de champignon”, legt technisch manager William van Melis van Van Asseldonk uit. “Een pizza ziet er toch net even mooier uit als de champignons even groot zijn.”

Dit is precies waar de sorteerinstallatie voor zorgt. Uit de berg geoogste champignons worden de exemplaren met dezelfde diameters verzameld, waarbij er keuze is uit acht formaten tussen de 25 en 100 millimeter. William: “Dit gebeurt allemaal machinaal, waarbij de champignons door de diverse gaten op de band vallen en daardoor uiteindelijk op de juiste band terechtkomen. Onze operators stellen vooraf ook de lengte van het steeltje in, zodat de champignons op de juiste hoogte worden afgesneden.”

Softwarestandaard

Met elkaar zoeken naar het beste resultaat: het is kenmerkend voor dit project. “We kregen veel ruimte om onze ervaringen met de sorteerinstallatie op locatie Vosdeel te delen”, legt Hannes uit. “Daardoor staat er nu een machine die makkelijk in gebruik is en waarmee we flexibel op klantvragen inspelen.” Projectleider Mario van Rossum van Van Doren Engineers beaamt dit. “De onderlinge communicatie verliep vlekkeloos. En wat ik zelf mooi vind aan dit project: je vindt hier ons zelfontwikkelde Automation Framework terug, met geselecteerde componenten van Siemens en voorgeprogrammeerde blokken software. Deze ‘Van Doren-standaard’ is bijvoorbeeld handig bij service, onderhoud en storingen, omdat onze engineers de software door en door kennen.”

Derde locatie?

Door een optimale voorbereiding lag de productie op de locatie Mutshoek in juni tweeënhalve week stil, precies zoals ingecalculeerd. “Alles wat vooraf al kon, is gedaan”, zegt Hannes. “Denk aan het leggen van kabels en kabelgoten. Ook werd in een deel van onze hal de nieuwe installatie opgebouwd. Er reden hier op het hoogtepunt zo’n zes hoogwerkers rond, terwijl de productie nog in volle gang was!”

Van Asseldonk heeft nog een derde locatie: Broekveld. Hannes: “Ook daar is op termijn de sorteerinstallatie aan vervanging toe. De kans is heel groot dat we dan opnieuw Van Doren Engineers inschakelen. De betrokkenheid bij de medewerkers om alle projectonderdelen zo goed mogelijk op te leveren is groot, dat heb ik ook nu weer gemerkt.”

van asseldonk champignons automatisering

Hannes van Asseldonk bij de gloednieuwe sorteerinstallatie op de locatie Mutshoek in Boekel.

 

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via 0492 74 75 00 of info@vandoren.nl. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties