Brabantse kennis van bierbrouwen én industriële automatisering komen samen in Ethiopië - Van Doren Engineers

NIEUWS

Brabantse kennis van bierbrouwen én industriële automatisering komen samen in Ethiopië

Bavaria typisch Brabants? Jazeker, maar werelds tegelijk. In Ethiopië, zo’n 125 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba, brouwt Bavaria sinds 2015 Habesha-bier. Een fris en fruitig bier met een smaakbeleving die perfect is afgestemd op de wensen van de Afrikaanse consument. Van Doren Engineers is kind aan huis in de brouwerij voor alle werkzaamheden op het gebied van elektrotechniek en industriële automatisering.

Telt Ethiopië op dit moment 90 miljoen inwoners; in 2050 zijn dat er naar verwachting 250 miljoen. En naast het aantal inwoners ontwikkelt ook de economie zich razendsnel. Logisch dat Bavaria hier kansen zag. Het bier is er de laatste jaren niet aan te slepen. Habesha startte in 2015 met een productie van 300.000 hectoliter per jaar en verdubbelde die vorig jaar naar ruim 700.000 hectoliter. Ondertussen wordt de brouwcapaciteit alweer uitgebreid tot 1,5 miljoen hectoliter per jaar. Bovendien loopt er een verkenning om de brouwerij door te laten groeien naar 3 miljoen hectoliter.

Achtduizend ambassadeurs
De verkoop van het bier kwam meteen vlot op gang. “Dat komt ook omdat een substantieel deel van Habesha in handen is van 8.000 lokale aandeelhouders”, vertelt Twan van der Mierde, Global Projectmanager Engineering & Maintenance bij Bavaria. “Zij waren het project al gestart toen Bavaria ermee in aanraking kwam. Ze hadden een gezamenlijke droom, maar de techniek van het bierbrouwen hadden ze niet in de vingers. Door de wisselwerking zijn we sterk. Daarnaast hebben we natuurlijk heel goed nagedacht over de smaakbeleving en de naam – Habesha betekent ‘ware Ethiopiër’ – en de uitstraling van het merk.”

Bekabeld verschepen
Van Doren Engineers verzorgde de complete elektrotechnische aanleg van de uitbreiding van de brouwerij in Ethiopië. Plus de bekabeling van de skids, die compleet bekabeld en getest naar Ethiopië zijn verscheept. “We fabriceren en bekabelen alles zo veel mogelijk in Nederland”, aldus Twan van der Mierde. “Ook de I/O-testen doen we hier. In Ethiopië is weinig kennis en geen materiaal of materieel. Nagenoeg alles moet geïmporteerd worden. We verschepen bij voorkeur werkende systemen, zodat we daar alleen nog de veldbekabeling en verbindend leidingwerk hoeven te verzorgen, om zo de risico’s te beperken.”

Standaardiseren
De brouwerij ligt op 3.000 meter hoogte, wat van invloed is op de prestaties van onder meer elektrotechnische componenten. Ook kookpuntverschillen zijn een gevolg. Dit alles vraagt onder meer om derating van de installatie. Maar er waren wel meer uitdagingen de afgelopen jaren. “Toen wij bij het project betrokken raakten, troffen we een brouwerij aan die matig gestandaardiseerd was. Allerlei technieken en leveranciers kwamen voorbij. Wij stonden toen voor de keuze: de boel de boel laten of ingrijpen en standaardiseren. Het werd het laatste, ook vanwege de lange levertijden op reserveonderdelen. Anders zouden we met enorme voorraden moeten gaan werken.”

Alle data in één dashboard
Twan van der Mierde en zijn team kozen voor ProLeit. “Een systeem met een vrij hoge drempel, maar eenmaal ingevoerd, is het behoorlijk gestandaardiseerd en gestructureerd. Ook bevat het modules die richting productie-ICT/MES gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld tracking & tracing hierin georganiseerd.” De bierlijn draait volledig in ProLeit, maar er zijn in de brouwerij ook systemen die op een andere manier worden aangestuurd. “We zijn nu een interface-gateway aan het ontwikkelen om de data van die ‘vreemde’ systemen toch in ProLeit binnen te halen. Zodat alle gegevens in één dashboard samenkomen.”

Werken aan de uitbreiding
De uitbreiding van de brouwerij is intussen in volle gang. Op hoogtepunten lopen er zo’n honderdvijftig mensen rond, uit alle windstreken. De lead-engineer van Van Doren Engineers is toevallig net terug in Nederland. “Hij was daar om de software te reviewen”, aldus Twan van der Mierde. “Ook heeft hij een industrieel VPN-netwerk aangelegd.” Naast een software-engineer is er vaak ook een service-engineer ter plaatse, om de medewerkers in Ethiopië mee te nemen in de processen. Binnenkort stappen er weer mensen van Van Doren Engineers op het vliegtuig. “Zij verzorgen straks de veldbekabeling en inbedrijfstelling van de verdelers die op dit moment per schip onderweg zijn naar Ethiopië.”

Snel schakelen

“Werken in een land als Ethiopië vraagt nogal wat van mensen”, besluit Twan van der Mierde. “De brouwerij ligt afgelegen en je bent behoorlijk op jezelf aangewezen als je daar zit. En Ethiopiërs zijn heel trots, je kunt ze niet direct aanpakken en aanspreken. Bij Van Doren Engineers begrijpen ze hoe dat werkt. Bovendien wordt er snel geschakeld. Als wij kansen ruiken, willen we daar dezelfde dag mee aan de slag. Daarvoor hebben we partnerships als deze nodig. Je kunt spreken van twee familiebedrijven onder elkaar die weten wat ze aan elkaar hebben.”


Twan van der Mierde bij Bavaria in Lieshout.

 


De Habesha-bierbrouwerij in Ethiopië.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties