“Blijven innoveren zonder onszelf te verliezen” - Van Doren Engineers

NIEUWS

60 jaar Van Doren Engineers:

“Blijven innoveren zonder onszelf te verliezen”

 

We schrijven 1955. Elektra is in opkomst en Jan van Doren begint voor zichzelf als elektricien in Boekel. Terwijl hij overal in het dorp elektra aanlegt, bestiert zijn vrouw Sjaantje de bijbehorende winkel met audio, witgoed en geluidsdragers. Het is het prille begin van wat vandaag de dag Van Doren Engineers is. En hoewel anno 2015 de focus ligt op slimme productieautomatisering, heeft het bedrijf nog de ziel van weleer. Dat is de verdienste van de zoons van Jan: Cor, Marcel en Jos van Doren.

“Het was geen eenvoudige beslissing die pa destijds nam”, vertelt oudste zoon Cor. “Pa was voorbestemd als opvolger in het boerenbedrijf van opa, maar ging na de landbouwschool zijn eigen weg.” Via cursussen bekwaamt Jan van Doren zich in de elektrotechniek. In de jaren 60 komt hij als dorpselektricien bij veel Boekelse mensen en bedrijven over de vloer. Vooral in de jaren 70, als in veel dorpen sporthallen en scholen van de grond komen, gaat het Jan van Doren voor de wind. Er is werk genoeg en op het hoogtepunt telt het bedrijf zo’n 25 medewerkers. In 1978 bouwt Jan van Doren een nieuw pand aan De Vlonder, het eerste van het nieuwe bedrijventerrein.

Volgende generatie
In de jaren 80 raakt de woningmarkt in het slop en de overheid houdt de hand op de knip. De crisis slaat toe. Het bedrijf van Jan van Doren krimpt naar zo’n vijf medewerkers. Wel weet hij een nieuwe markt aan te boren: de industrie. Cor herinnert het zich nog goed: “Onze eerste industriële klant was Boekos en later volgde Unidek. Achteraf gezien was dat het begin van een nieuw tijdperk.” Nadat Cor halverwege de jaren 80 de hts afrondt, gaat hij aan de slag in het bedrijf van zijn vader. Niet veel later volgt zijn broer Marcel zijn voorbeeld. In 1988 trekken pa en ma Van Doren zich terug en nemen Cor en Marcel de zaak over. De winkel wordt opgeheven en de broers stippelen een nieuwe koers uit. “We besloten ons volledig te richten op de industrie”, legt Marcel uit. “Daar zagen we toekomst in.”

Drie broers aan het roer
Cor en Marcel bouwen vol overgave aan een klantenkring in de industrie. “Na een paar jaar hadden we onze zaken aardig op de rit”, blikt Cor terug. “En dat terwijl acquisitie echt niet ons ding was. Ik herinner me dat ik met zweet in de handen zat te bellen.” Medio jaren 90 meldt jongste broer Jos zich met de vraag of hij iets voor het bedrijf kan betekenen. “Ik was al een aantal jaren aan het pionieren in een heel andere branche, maar mijn plannen vroegen om een lange adem én extra kapitaal”, legt hij uit. “Bovendien had ik tijd over.” Jos komt op de loonlijst en versterkt het bedrijf op commercieel vlak. Hij blijkt een goede aanvulling en enkele jaren later wordt hij mede-eigenaar.

Nieuwe locaties
In 1997 opent Van Doren Engineers in het Limburgse Beringe een tweede locatie. Vier jaar later volgt een locatie in Waspik (later Breda). De groei zet door en in 2005 telt het bedrijf zeker vijftig medewerkers. Vanwege kostenefficiency en de groeiende schaarste aan technisch personeel wordt in 2009 een locatie in Slowakije geopend. In 2010 volgt de locatie in Veghel, volledig gericht op productie-ICT. “We hechten veel waarde aan continuïteit op de lange termijn”, verduidelijkt Jos. “Daarom kiezen we voor gecontroleerde groei. Nieuwe locaties sluiten qua werkgebied altijd aan op bestaande locaties. Zo blijven we flexibel.” Pa Van Doren maakt het helaas niet meer allemaal mee. In 2007 overlijdt hij. “Ik denk dat hij wel trots op ons was, maar dat is nooit expliciet uitgesproken”, aldus Marcel.

Focus op productie-ICT
Anno 2015 heeft Van Doren Engineers 225 medewerkers. Een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Volgens Jos komt dat door een duidelijke strategie. “We zijn volledig gefocust op het verbeteren en efficiënter maken van productieprocessen. Onze specialismen zijn besturingsvervanging en productie-ICT, en onze klanten weten dat. We lopen echt voorop op dit vlak. De opening van Van Doren MES in Veghel, een speciale locatie gericht op productie-ICT, was een mijlpaal. We hebben een strategie gekozen, een nog onbekende markt verkend en de juiste mensen aangetrokken. Daarbij hebben we nooit volledig op anderen geleund. We willen zélf de materie doorgronden, ook al kost dat veel tijd. Pas als je het zelf snapt, kun je anderen aansturen.” Marcel knikt. “Die keuzes hebben ons veel gebracht. En er liggen nog volop kansen. Als je terugkijkt, zit er een duidelijke lijn in. We komen vanuit de elektrotechniek, zijn gegroeid in de industriële automatisering en willen groot worden in productie-ICT.”

Binden en boeien
Smart industry is het toverwoord in het vakgebied van Van Doren Engineers. Jos: “De behoefte aan intelligente productieautomatisering en realtime data groeit. Met Van Doren MES spelen we hier heel gericht op in.” Cor vult aan: “De business verschuift. Besturingspanelen worden kleiner, er zijn minder kabels nodig en de intelligentie ‘in het veld’ neemt toe. Dat betekent dat monteurs slimmer worden; het niveau stijgt.” Daarom is er sinds 2012 de Van Doren Academy, volledig gericht op de werving, opleiding en ontwikkeling van technici. “Het binden en boeien van medewerkers is belangrijker dan ooit”, stelt Jos. Het nieuwe pand aan De Vlonder – dat onlangs in gebruik is genomen – beschikt daarom over een flinke praktijkruimte met proefopstellingen. “We zijn continu op zoek naar jong talent en zoeken daarbij uitdrukkelijk de verbinding met opleidingen.”

In balans blijven

Hoewel tijden veranderen en de markt steeds nieuwe uitdagingen biedt, is Van Doren Engineers in de kern nog steeds het familiebedrijf van weleer. Een onderneming gebouwd op wilskracht, ondernemerschap en hard werken. Waar mensen nog steeds om half 8 beginnen en om 9 uur samen koffie drinken. Ook de rolverdeling tussen de broers is niet veranderd. Jos is het gezicht naar buiten toe, onderhoudt relaties en is verantwoordelijk voor de personeelszaken. Cor richt zich op ICT, financiën en projectadministratie. Marcel is het meest gefocust op de techniek; hij verzorgt calculaties. Jos: “We zijn heel verschillend; ieder van ons doet zijn eigen ding. Dat werkt, omdat we uit hetzelfde hout gesneden zijn.” Cor vult aan: “We groeien en het gaat goed met Van Doren Engineers. Onze uitdaging is blijven innoveren zonder onszelf te verliezen. We willen de waarden van ons familiebedrijf hoog houden. Ook in de toekomst.”

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties