Is de automatiseringspyramide nog relevant? - Van Doren Engineers

NIEUWS

Is de automatiseringspyramide nog relevant?

Binnen de industriële automatisering is de automatiseringspyramide een bekend begrip: het omvat de applicaties en systemen binnen een fabriek, van het fysieke proces op de werkvloer (level 0) tot de systemen op kantoor (level 4). In deze pyramide stroomt de data van kantoor door alle lagen naar de werkvloer en terug.

Hoewel de functionaliteiten uit die lagen blijven bestaan, zijn de scheidingen tussen de lagen aan het vervagen en neemt de noodzaak om data alle lagen te laten doorlopen af. Machines worden slimmer en implementeren tegenwoordig ook functionaliteiten die traditioneel hoger in de pyramide geplaatst zijn. Daarbij neemt kantoorsoftware ook functionaliteiten over die horen in de lagen daaronder.

 

 

De lagen werden vaak ingevuld door monolithische applicaties, maar er is al langere tijd een shift gaande richting kleinere services die specifieke functionaliteit(en) implementeren. Een voorbeeld hiervan zijn sensoren in het fysieke proces die bepaalde acties aansturen, hun status en meetwaarden weergeven en deze doorsturen naar een data-aggregatie platform, in de cloud of on-premise.

 

De lagen van de pyramide blijven relevant als groepen waarbinnen bepaalde functionaliteiten vallen, maar de relevantie van de pyramide vorm en toepassing als zodanig blijft verder afnemen.

 

Download whitepaper

Geïnteresseerd in deze en andere uitkomsten van ons MES/MOMS marktonderzoek? Download hier de whitepaper.

 

Nog vragen?

Wil je meer weten over het onderzoek en onze productie-ICT oplossingen? Neem dan contact op met Robbert Boot via 06 – 13 14 48 76 of robbert.boot@vandoren.nl.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties