Automation Framework in de praktijk - Van Doren Engineers

NIEUWS

Automation Framework: dé standaard voor PLC, HMI en SCADA

Een schat aan ervaring in softwareontwikkeling voor productiebedrijven en machinebouwers. Dat is de kracht van Van Doren Engineers. Zeker nu al die expertise is gebundeld in ons eigen Automation Framework: een complete verzameling standaardcomponenten en -modules om snel en effectief PLC-, HMI- en SCADA-applicaties te programmeren. En het allermooiste … Automation Framework is gemakkelijk inzetbaar. Dat merkten ze ook bij onze opdrachtgever Laarakker Groenteverwerking.

‘Meer efficiency, minder fouten: een heerlijk systeem!’

Bij de verwerking van conservengroenten is snelheid cruciaal. En daarbij is een soepel draaiende productielijn essentieel. “Onze lijn is opgebouwd uit zes standalone-componenten: van de sorteermachine tot de borstelwasser en de schrapers”, vertelt Jeroen Pouwels, hoofd technische dienst bij Laarakker Groenteverwerking. “Onze grootste uitdaging bij de transitie naar het nieuwe softwarepakket? Ervoor zorgen dat we al die losse componenten onafhankelijk van elkaar kunnen in- en uitschakelen. Net welke handelingen nodig zijn voor de verschillende knol- en bolgewassen.”

Samen sparren

De productielijn van het groenteverwerkingsbedrijf onderging een volledige retrofit. Onder meer omdat de oude PLC niet meer uitgelezen kon worden. Van tevoren werd uitgebreid de tijd genomen om de wensen in kaart te brengen. “Want degene die de software schrijft moet wél gevoed worden met relevante informatie. Pas dan krijg je een machine die doet wat je wilt”, stelt Jeroen. “Juist in een goede voorbereiding bereik je dus de grootste winst. Zo hebben we eerst gekeken naar de plussen en minnen. Wat willen we behouden en wat moet anders? Toen dat plan er lag, zijn we met Van Doren Engineers gaan sparren over de issues. Horen wat zij denken dat nodig is. Qua software hebben we de keus volledig bij hen neergelegd. Toen ze ons lieten zien hoe Automation Framework werkt, waren we eigenlijk direct verkocht: precies het systeem dat we zochten.”

Efficiënter productieproces

De leesbare, eenduidige structuur van Automation Framework heeft haar waarde bij Laarakker al bewezen. De productieleiders zien op het display alleen de modules waar ze actief mee aan de slag moeten. Jeroen: “Alle andere modules kleuren grijs en zijn dus niet te selecteren. Dat voorkomt een hoop fouten. Voor de technische dienst is dit dan ook een heerlijk systeem.” Daarnaast zorgde het nieuwe softwarepakket voor een soepel draaiende lijn en een efficiënter productieproces. “Ten opzichte van voorgaande jaren draaien we nu 25% meer productie, waarvan 10% dankzij de nieuwe automatisering. Waar we voorheen 6 dagen lang 24 uur onafgebroken produceerden, hebben we nu de nachtdienst afgeschaft. Een onverwacht, maar fantastisch resultaat.”

Automation Framework in het kort
  • Complete bibliotheek met componenten voor PLC, HMI en SCADA
  • Gebaseerd op ISA-88
  • Uniforme look-and-feel in visualisatie en code
  • Feiloze integratie met MES-systemen, gebaseerd op ISA-95
  • Project breakdown: altijd inzicht in de status en voortgang
  • Situational awareness: slim ontwerp, afwijkingen direct zichtbaar.


Meer weten?

Neem contact op met Mark Verhaeg, teamleider Engineering bij Van Doren Engineers, via 06 – 109 931 60 of mark.verhaeg@vandoren.nl.

Neem gerust contact op

Meer weten over Van Doren Engineers? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.

"Een familiebedrijf, met kennis van hoogwaardige systemen, waar kwaliteit en klantgerichtheid en langdurige relaties....

Bekijk alle referenties

Onze klanten

Onze locaties